close
april 6, 2018

Hvordan kvitte seg med hudorm?

image

En hudorm eller en komedon som det kalles på fagspråket, er en pore som er fylt med talg og døde hudceller. Det er helt naturlig at huden har porer, faktisk  er det slik strukturen i huden skal være. Noen har store porer og noen har små porer som ikke er like synlige.

Selv om posens størrelse varierer, er det ikke naturlig at poren skal være fylt med en sort eller hvit masse. Du kan faktisk hindre at hudormer lager ugang når du vil se ekstra bra ut med en jevn og glatt hud.

Hvorfor skjer det?

I hver pore i huden er det en talg og en svettekjertel som skiller ut hvert sitt stoff: talg og svette.  Sammen danner de det vi kaller for pH eller syre kappe.

Dette er hudens naturlige «krem» og forsvarsmekanisme. Talg- og svettekjertlene påvirkes av kroppens hormoner. Derfor opplever de fleste endringer i huden ved pubertet, graviditet, amming, overgangsalder  også videre også videre…..

Alt som påvirker kroppens hormoner vil også påvirke bakteriefloraen på huden vår. Som altså er hudens immunforsvar . Når talg og svettekjertel produserer riktig mengde av hver, så er huden i balanse. Når huden er i balanse er den ikke fet, ikke tørr eller har andre «plager». Dette ser vi veldig godt på en barnehud. Her er som regel hormonene i balanse og dette gjør at også huden er i balanse og uten plager som for eksempel hudorm.

Hvordan kvitte seg med hudorm?

 

Unngå makt!

Når hudormen viser seg, går mange løs på den med rå muskelkraft og diverse skarpe gjenstander. Det gjør bare problemet enda større på sikt. Når man klemmer, blir mesteparten av massen trykket lenger ned i huden, før eller senere titter den frem igjen. Denne gangen som en enda større hudorm eller som en fullverdig kvise. Klemmer du på en hudorm eller kvise, risikerer du også å spre bakterier på huden som ikke skal være der. Da kan du risikere at problemet blir mye verre.

Huden vår er utstyr med en helt fantastisk forsvarsmekanisme og føler den seg angrepet, svarer den på tiltale. Unngå derfor alt som overstimulerer eller irriterer den.

 

 

Altså klemmer du hardt på hudormen, registrerer huden din det som et angrep.

Da skjer dette:

  • enten lage flere døde hudceller for å beskytte seg (det er slik vi får hard hud under bena og træl på hendene).
  • Eller øke talgproduksjonen som gjør at det tilstopper seg ytterligere i den allerede fulle poren. Du risikerer også å lage arrvev som gjør at poren ser enda større ut og kanskje fylle seg med talg gang på gang selv.

Vær snill med huden din!

Store porer

Store porer kan også være et resultat av TEWL (transepidermal water loss). Som rett og slett er et vesketap lenger ned i huden over tid. Dette gjør at huden rundt synker litt ned og porene står igjen som mer synlige. TEWL kan oppstå om man har brukt for mye AHA (Alpha hydroxy acid) syrer på huden over tid, noe som kan tømme hudens reserve lager for vann.

Nyere studier viser det er mest døde hudceller i en hudorm og ikke bare talg som først antatt.

Altså en hudorm svart som hvit består mest av døde hudceller og litt talg som tilstopper poren. Dette kan bli en ganske fast/tørr ”masse” eller en seig fuktig masse. I hver pore i huden har vi naturlig talg som skiller ut og når poren allerede er tilstoppet så vil dette på sikt hope seg og tilstoppe seg enda mer.

Hva bør man gjøre?

  • Vær flink til å rense huden din hver kveld og gi huden din den næringa den (både innenfra og utenfra) trenger for å øke sitt eget immunforsvar slik at porene ikke tilstopper seg om igjen og om igjen.
  • Fjern de døde hudcellene på en skånsom måte, for at porene ikke skal tilstoppe seg like raskt. Bruk milde produkter tilpasset din hud. Skrubber du huden med skrubbekorn eller for grove børster vil dette trigge immunforsvaret til å danne flere døde hudceller og problemet blir større på sikt.
  • Bruk «snille» syre eller base produkter som kan løse opp den tilstoppende poren over tid, slik at huden din får mulighet til å lege problemet på egenhånd. Her bør du ta kontakt med en fagperson og få produkter som er tilpasset din kjemi i din hud.

 

Dr. Danne Montague King (DMK) har utviklet et helt unikt behandlings konsept med både klinikk og hjemme pleie produkter basert på forskning og resultater siden tidlig 70 tallet. Her kan du ta en titt på en 10 min video hvor han forklarer hvorfor hormonene er helt avgjørende for huden vår.

Ønsker du gratis veiledning og tips for valg av hudpleieprodukter, send oss en e-post eller kontakt oss på Facebook.

 

share:

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.